Rehab hund - UPH Academy
UPH Academy logo

Rehab hund

UPH Academy är ett toppmodernt rehabcenter med hundsim, vattentrask, vibration och gåband för hund

Hundsim

Simträning är en väldigt bra träningsform både i friskvårds-
och rehabsyfte.

Det är en bra motionsform för att stimulera cirkulation, hjärta och lungor men vi ökar också muskelstyrkan och uthålligheten väldigt effektivt, samtidigt som belastningen och därmed slitaget på lederna minskar med hjälp av vattnets egenskaper. Detta gör det till en ypperlig träningsform för exempelvis hundar som behöver gå ner i vikt och då slipper lägga onödig belastning på sina leder.

Artros är en vanlig diagnos bland våra hundar, här gäller det framförallt att bygga muskler för att öka ledstabiliteten men också att hålla igång rörligheten. Med simning aktiverar vi hela hundens kropp och rörelseomfånget i lederna ökar i vattnet.

Lite fler exempel där vi använder simträning är: postoperativt (efter operation), neurologiska problem, nedsatt rörlighet i rygg eller leder, atrofiska muskler.

Genom simning kan vi alltså bygga upp hundens fysik på ett skonsamt och effektivt sätt året runt. Det är en stimulerande och rolig träningsform och passar såväl sällskapshunden som den fysiskt aktiva hunden eller varför inte för att hålla jakthunden i toppform även när det inte är jaktsäsong eller träna upp inför en jaktsäsong.

Vi föredrar att djurägaren följer med ner i bassängen då detta ger hunden trygghet och man kan korrigera hunden i vattnet så den får bästa möjliga simteknik och därmed tränar sin kropp mer korrekt. Kan man av olika anledningar inte följa med ner i bassängen så kan instruktör simma med din hund.

 • Bygger hundens fysik på ett skonsamt och väldigt effektivt sätt
 • Stimulerande och rolig träningsform
 • Reducerar rehabiliteringstiden

Watertreadmill – vattentrask

Vattentraskens fördel är att man under mer kontrollerade
former kan styra hundens rörelser genom hastighet, olika vattendjup och lutning. Beroende på vald vattennivå så kan vi välja att skapa mer rörelse i hundens leder eller mer stabilitet men också aktivera olika muskler på olika vis. Vi kan även här minska viktbelastningen på lederna beroende på vattendjupet.

Postoperativt använder vi trasken framförallt för att få igång rörelse, stabilitet och styrka. Hundar med diskbråck tränas fördelaktigt i watertreadmill på ett effektivt och kontrollerat sätt.

Andra exempel på ändamål då vi använder oss av trasken är vid ledskador, neurologiska skador, atrofi, artros, viktminskning.

Även friska hundar kan ju såklart vattentraska, här bygger vi upp hundens fysik på ett skonsamt sätt.

 • Vattenträning under mer kontrollerad form
 • Får igång rörelse, stabilitet och styrka
 • Reducerar rehabiliteringstiden

Gåband

På löpbandet kan man bygga både kondition och muskelstyrkan hos hunden och det på ett kontrollerat och effektivt sätt, allt för att ge den så bra förutsättningar det bara går för det arbete den ska utföra.
Löpbandet är även bra vid viss typ av rehab och igångsättning eller om hunden behöver gå ner i vikt.

 • Kondition, muskelutveckling och flexibilitet

Vibration

Vibration bidrar till att stimulera blodcirkulationen, fettförbränning eller styrketräning. Valet av frekvens kommer avgöra hur kroppen svarar på behandlingen. WBW Functional Trainer har en bra bredd i sitt register och som arbetsmodell.
Den kan därför uppnå många tränings/behandlingsområden och är speciellt anpassad för att fungera bra i rehabiliteringssyften där man oftast vill starta med att befrämja läkning, 5Hz ( ökad blod-cirkulation ), men sedan stegra behandlingen till funktionell träning (kapillärbildning) och styrketräning (muskelstabilitet) för att återfå en kroppsegen fullgod stabilitet innan man anser att djuret kan friskförklaras helt igen. Då man kan behandla i så låga frekvensområden som 5Hz är risken för överbelastning minimal om man startar sin behandling försiktigt och arbetar enl. progressionsmodell i sina behandlingar.

 • Ökar blodcirkulationen
 • Avslappning
 • Påskyndar läkning av muskel- och senskador
Prisuppgifter och övrig information

Hundsim

För att kunna utföra självsim krävs simkörkort taget hos oss eller externt

1 lektion m instruktör 400 kr

5 lektioner m instruktör 1600kr

10 lektioner m instruktör 3000kr

3 lektioner = simkörkortet 995 kr

Självsim – simkort

1 ggr 30 min 200 kr

5-kort 30 min 700 kr

10-kort 30 min 1200 kr

Watertreadmill (vattentrask)

1 ggr 320 kr

10-kort 2800 kr

 

Vibration

15 min 50 kr (ingår gratis i simning m instruktör samt vid watertreadmill)

Löpband 1 ggr 120 kr

10-kort 1000 kr

Behandling av Canineopat

Pris 600 kr (genomgång fysisk status, massage, laser, electroterapi mm)

Elevbehandling: introduktion under våren – gratis!

Checklista inför simträningen

Om din hund redan är insimmad så går det bra att boka en tid och fylla i ett formulär som ligger hos oss. Ett simkort per hund gäller vid köp av ett simkort.

 • Tänk på att hunden inte ska äta innan simningen.
 • Minst två timmar innan och en timme efter träningen ska din hund inte äta något.
 • Ta med ett torrt ombyte till er själva, det kan bli lite plaskigt.
 • Vi rekommenderar att ni rastar och värmer upp hunden innan simträningen.
 • Medtag belöning till hunden. Godis i poolen är dock förbjudet så ge det som en extra belöning när simträningen är avklarad.
 • Om ni tar med egen leksak, se till att den är ren.
 • Att tänka på innan simträning, om du aldrig simmat tidigare så krävs ett simkörkort. Det är ett kort på tre tillfällen.