Mål
Efter avslutad utbildning ska eleven ha:
Goda kunskaper om grundläggande invärtes anatomi och ska kunna redogöra hundens inre funktioner såsom cellen, cirkulations- och respirationsapparaten, endokrina apparaten, neuromuskulära funktioner samt matspjälknings- och utrensningsapparaten samt de olika nervsystemens byggnad och funktion. Ha goda kunskaper om osteologi och kunna redogöra för och namnge skelettets olika delar och muskel ursprung samt fästen. Kunna beskriva skelettets olika leder och uppbyggnad av dessa på ett bra sätt.
Goda kunskaper om myologi och kunna namnge skelettmuskulaturens ursprung, fäste och funktion samt förstå samspelet mellan synergist och antagonist.
Goda kunskaper om hur kroppens rörelsemuskulatur påverkar skelettet och leder och på så sätt få god förståelse för kroppens förmåga till rörelse och prestation. Förstå och väl kunna grundläggande orsaksdiagnostik kopplad till rörelseapparaten orsakad av muskulära dysfunktioner.
Känna väl till de vanligaste och grundläggande sjukdomarna/ skadorna i leder och senor, muskulaturen samt skelettet. Känna väl till hur dessa vanligen behandlas utav veterinär. Kunna grundläggande smittskyddslära och veta precis hur man agerar i hundkontakter där det kan föreligga smittorisk.
Kunna utföra UPH´s hundmassage, stretching, elektroterapi och ljusterapi på ett väl utfört sätt. Ha god förståelse och förmåga att förstå varje individs vårdbehov och kunna lägga upp väl anpassade behandlingsprogram. Ska visa ansvarstagande och god förståelse för yrket som UPH Canineopat® och kunna föra mycket tydliga och sakkunniga dialoger med kund.
Goda kunskaper om hur en hund återanpassas efter skada och hur man förebygger nya likvärdiga skador. Ska väl kunna behärska användande och förstå påverkan av elektroterapi och ljusterapi. Ska känna till behandlingsformen shockwave/ stötvåg. Ska förstå och väl kunna ge hunden adekvat vård och veta när behandling av veterinär erfordras eller annan sakkunnig är lämplig.
Grundläggande kunskaper i läkemedelshantering på utökad nivå 2. Innehållande moment som läkemedelshantering, medicineringsteknik, regler, risker och förvaring av läkemedel samt tillhörande praktiska färdigheter.
Studenten ska ha goda kunskaper om hundens näringsbehov och förmåga att ta upp olika näringsämnen samt om de kommersiella foder som finns att tillgå. Studenten skall även känna till vitaminers och mineralers betydelse för hundens hälsa och välbefinnande. Studenten ska även känna till problem som kan uppstå vid felaktig utfodring och föreslå förändringar för att avhjälpa dessa. Studenten skall även känna till och kunna diskutera olika teorier som finns angående utfodring av hund.
Kunna förstå grunderna i vad som krävs för att starta och driva ett företag. Ska upprätta en tydlig affärsplan med startbudget, resultatbudget, likviditetsbudget och marknadsplan i egen layout.